Syriza, PASOK-u i ri

Syriza, partia e majtë radikale greke, e cila sipas sondazheve të fundit, mund të dalë fituese e zgjedhjeve të parakohshme legislative në Greqi, ka filluar një operacion “seduksioni” me Kishën Ortodokse greke. Pasi takoi të parin e Kishës dhe pasi vizitoi murgjit e malit Atos, Tziprasi, lideri i Syrizës, dëshiron të tregojë me fakte “respektin për Kishën”. Pasi njoftoi dhe tregoi me fakte respektin për NATO-n, për BE-në dhe për Euron, tani iu vardis institucionit më konservator grek. Dhe kush? Përgjegjësi i një partie e cila një nga shtyllat kryesore ku mbështetej ideologjia e saj ka qenë skepticizmi ndaj këtij institucioni.
Por këtu nuk ka asgjë të keqe. Ky është një lajm i keq për dogmatikët, por është shembulli i radhës që tregon se nëse duhet qeverisur, duhet bërë duke dhënë sinjale sigurie dhe lehtësimi për të gjitha për grupimet qe përbëjnë shoqërinë që në të ardhmen dikush do të qeverisë. Mund të diskutojmë mbi oportunitetin e këtyre takimeve, mund të diskutojmë mbi egërsinë e diskurseve të qëmotshme dhe mbi buzëqeshjet pa doganë që shoqërojnë duarshtrëngimet e sikletshme të sotshme, mund të diskutohet dhe sinjali që Syriza i jep Kishës greke se statusi i saj nuk ka për të ndryshuar, pavarësisht se është tërësisht i padrejtë, por nuk mund të diskutohet dot mbi dëshirën për të folur dhe për të takuar çdokënd që është pjesë e shoqërisë. Sot nuk është më koha e dogmës.