Sinjalet që erdhën nga Hungaria

Dhe nëse do të jetë kështu, shtrojmë pyetjen se si ka mundësi që këto ndryshimet që shkatërrojnë themelet e një shteti nuk u bëjnë më përshtypje njerëzve?  Sot, dykëmbëshit, i shohin çështjet e demokracisë si gjëra që nuk u përkasin më, ose që u kanë sjellë kokëçarje me vite të tëra, të ardhura nga disa burokratë nga Brukseli që vënë kushte dhe vetëm kushte. Dhe kur kushtet formalisht përmbushen është tepër vonë për popullin që të ketë ndonjë fije interesi apo mirëkuptimi ndaj një sistemi jo të efektshëm, burokratik dhe që u qetëson dhimbjet që vijnë nga kriza vetëm duke u parashtruar masa të tjera të dhimbshme “antikrizë”.

Plogështinë e masave e kanë kuptuar dhe qeveritë perëndimore, të cilat edhe pse po kundërshtojnë me deklarata zyrtare ngjarjet në Hungari, po shikojnë me shumë interes eksperimentin që po zhvillohet atje, ndoshta, kush e di, që në një të ardhme të afërt të zbatohet dhe në vendet e tyre.  Si zgjidhje politike ndaj krizave, qeveritë liberale ofrojnë më pak demokraci me synimin që të kenë më shumë siguri.  A është kjo zgjidhja?  Deri dje na kanë mësuar që jo.  Frika është se mos kanë filluar ta konceptojnë demokracinë jo si qëllim në vetvete por si një mjet që lëkundet në përputhje me konjukturat dhe si rrjedhim, kemi përshtypjen se duan të na mësojnë që po, ajo mund të jetë zgjidhja.

Natyrisht që këto sinjale nuk kanë rënë në vesh të shurdhër as në Shqipëri.  Projektligjet për amendimin e ligjeve për sekretin shtetëror, prokurimin publik dhe për statsistikat zyrtare, me anë të të cilave organet mbikqyrëse që parashikohen me këto ligje do të vihen nën strehën direkte të Kryeministrit.  Pas tentativës së dështuar për të marrë SHISH-in, Kryeministri la ca kohë të kalonin dhe përfitoi nga vala regresiste e Kryeminsitrit hungarez për t’u bërë një peshqesh antidemokratik shqiptarëve.   Kjo që po ndodh hyn te anomalitë e frikshme të funksionimit absurd të një demokracie që rrokulliset në të tatëpjetë dhe ende nuk po shohim shqetësimin nga pjesa e ndriçuar e kombit (nëse ka dhënë ndonjëherë shenjë jete) e për më tepër as nga ndërkombëtarët.  Këtyre të fundit le t’u japim dhe pak kohë dhe më pas bëjmë bilancin shëndetësor të demokracisë shqiptare, që ka gjasa të jetë i rëndë.

Viroi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *